Bylinkové oleje a octy

07.05.2011 15:44

 Bylinkové oleje

K přípravě bylinkového oleje potřebujeme čistou láhev, čerstvé bylinky a olej, který nemá výraznou chuť. Já volím slunečnicový, olivový olej by chuť bylinek určitě přerazil. Bylinky nechte luhovat dva týdny a každý den zatřepte z lahví. Láhev přikryjte gázou a postavte na okno, nejlépe na jižní stranu. Po dvou týdnech olej s bylinkami přelejte a ochutnejte. Je-li olej dostatečně silný, pak láhev zazátkujte a uložte. Pokud však chcete získat výraznou chuť, celý proces opakujte. 
Bylinkový olej je vhodný na marinády, saláty, zálivky, k přípravě masa a k dušení zeleniny.

Bylinky k přípravě bylinkového oleje:
Kořenité: bazalka, česnek, estragon, fenykl, máta, majoránka, rozmarýna, saturejka, tymián

Pokud si ovšem chcete připravit sladký olej, pak použijte mandlový a voňavé květy. 
Postupujte jako u výroby kořeněných olejů a přidejte podle svého výběru:

1 díl levandulových květů a 1 díl květů aloisie nebo
1 díl levandulových květů a 3 díly korunních lístků růží nebo
1 díl růžových karafiátů a 1 díl květů rozmarýny nebo
2 díly korunních lístků a 2 díly květů černého bezu nebo

Bylinkové octy
K výrobě bylinkového octa použijte nejraději vinný ocet nebo jablečný ocet. Již jsme o něm na našich stránkách mluvili. Čerstvě natrhané byliny nasekejte a vložte do čistých lahví a zalijte teplý, nikoliv však horkým octem. Zazátkujte korkovou zátkovou. Láhve postavte na parapet na dva týdny a během té doby s nimi několikrát zatřepte. Ocet přeceďte , přidejte do láhve čerstvou snítku nebo výhonek té bylinky, z které jste ocet vyrobili. Použijte do marinád i do omáček.

Do ovocných salátů dáváme květinové octy.
Ty se používají nejen do kompotů, ale také je lze využít kosmeticky. Květy musí být pěkné, zbavené stonků a zelených částí.
Postupujte stejně jako u přípravy bylinkových octů a sladkých olejů.