Vína a likéry

22.02.2013 16:30

 

Ořechový destilát

Dvacet zelených ořechů nakrájíme na kousky, přidáme hrst nadrobno nasekaných mandlí a nasypeme do sklenice se širokým hrdlem. Zalijeme bílým destilátem, aby hladina ořechy překrývala o 3-5 cm. Necháme na slunném místě 3-4 týdny macerovat. Scedíme a pijeme po stopce dvakrát denně před hlavním jídlem.

 

Víno z hořce

Do 1 l bílého vína namočíme 5 lžic nadrobno nasekaného kořene hořce žlutého a necháme 2-3 týdny vyluhovat, občas protřeseme. Jemně scedíme nebo přefiltrujeme a pijeme 1-2 stopky denně nalačno.

 

Andělikové víno

Stejným způsobem můžeme připravit víno Z kořene andělíky, která je osvědčená nejen na zlepšení trávení, ale i na zlepšení duševní a tělesné pohody.

 

Ořechové víno

Podobně můžeme udělat také ořechové víno, místo hořce namočíme do vína asi 50 mladých nasekaných ořechových listů.

 

Pelyňkové víno sv. Hildegardy

Do 1 l bílého vína dáme 1/2 dl čerstvé vymačkané šťávy z pelyňku, přidáme 10 lžic medu a trochu alkoholu, aby se víno nekazilo. Trochu ohřejeme, dobře promícháme, nevaříme. Pijeme každý druhý den stopku nalačno, ne dlouhodobé. Toto víno zlepšuje funkci žaludku, střev a dobře působí i proti skleróze.